ЗМІШУВАТИ ЧИ НЕ ЗМІШУВАТИ КОРМИ В УКРАЇНІ?

У Німеччині, де надої молока сягають рекордних, як для нас, висот, більшість підприємств уже перейшли на змішувальну систему годівлі. В Україні ж, користуючись старими технологіями і морально застарілою технікою, отримують низькі надої, і, як наслідок, нерентабельність. Змішування корму є одним із факторів вищої рентабельності м’ясомолочних сільськогосподарських підприємств.

Системи годівлі

Європейські спеціалісти розрізняють два методи годівлі худоби.
Перший — “годівля за трьома заходами”, як його називають німці. Окремо подаються енергетичні, протеїнові і білкові корма. Як правило годівля відбувається кормороздавачем, на який навантажують сінаж і силос. Комбікорми видаються за допомогою ком’ютерної установки. Роздавання регулюється за кількістю надоєного молока (в середньому 1 кг комбікорму — це додатково 2 кг молока). Чим більше корова дає молока, тим більше вона отримує комбікорму. Цей метод застосовується у Німеччині на невеликих фермах.
Другий — це тотальний змішувальний раціон (ТЗР). Годівля відбувається змішуванням всіх кормів. Корови отримують з кожним укусом комбікорм, силос, сінаж. Тим самим корм для корови є набагато смачнішим, вона з’їдає більше, молока дає теж більше.

Змішування кормів

При застосуванні ТЗР корівник поділяється на відділи: телиці, дійні та плідні корови. Для кожного відділку складається свій раціон. Запліднені корови отримують більше соломи, дійні — більше комбікорму.
Вчені довели, що склад корму повинен бути завжди однаковим. При цьому створюються сприятливі умови життєдіяльності мікрофлори рубця і зростає засвоєність організмом. Тому навіть при споживанні змішуваного корму можна отримувати кращі показники та кращу якість молока, порівняно з незмішаним.
Худоба швидко набирає вагу. Це необхідно для телиць на відгодівлі, але є ймовірність ожиріння, а тим самим і проблеми при народженні телят.
При правильній кількості та вологості корова не вибирає смакуючі частинки і з’їдає весь корм, тобто залишків не виникає і можливе використання невисокоякісних кормів.
При цій системі на фермах із безприв’язним методом утримування можна майже у три рази зекономити на довжині годівельного столу. В корівнику не виникає конкурентної боротьби за місце і кращий корм.
Корови мають кращий імунітет і краще протидіють інфекційним захворюванням.

Порівняння систем

Європейські вчені не надають великої переваги тій, чи іншій системі. Застосування ТЗС залежить від кількості худоби, якої потрібно мати не менше 80. У сільськогосподарських підприємтвах України, де стада корів дійсно великі, застосування змішувальної системи годівлі є більш оптимальним рішенням.
Недоліком змішування корму є його швидке нагрівання. В результаті цього відбувається втрата енергії, зменшення засвоєння та прийом корму. Причина цих явищ — дріжджові грибки, які виникають при зміні температури. Швидкість нагрівання кормів залежить від структури. Якщо раціон складається із більшої частини трави, то корм нагрівається не так швидко, як при перевазі силосу.
“Годівля за трьома заходами” вимагає наявності комп’ютерної установки та безприв’язного утримання худоби, що на більшості ферм є неможливим. Роздавання вручну не є оптимальним результатом використання комбікорму.

Інвестиції

Інвестицією при застосуванні тотального змішувального раціону є купівля кормозмішувача або стаціонарної змішувальної установки. Ціна кормозмішувача, що зможе обслуговувати до тисячі корів, становить в Україні біля 25 тисяч євро. При правильному застосуванні змішувального раціону надій молока (до 500 літрів на рік) та жива маса збільшуються. Не важко підрахувати за який термін це окуповується.

Не все так просто

Сучасні кормозмішувачі експортуються із-за кордону і інколи просто не придатні для українських умов експлуатування. Європейська техніка, що спроектована на асфальтовані дороги, не завжди проїздить по українському бездоріжжю фермерських господарств. Низькі проїзди корівників, що збудовані за часів Радянського Союзу, не здатні пропускати високі вертикальні кормозмішувачі. Та й людський фактор грає важливу роль. Кожна зміна складу корму призводить до зміни мікрофлори рубця і, тим самим, до зниження продуктивності на період від 4-6 тижнів, тож персонал повинен бути досить відповідальним.

Висновок

Змішування корму зможе знизити собівартість молока і м’яса, тим самим підвищивши рентабельність цієї галузі. Інвестиції на придбання обладнання, порівняно з ефективністю, не такі вже й великі.
Німецьке прислів’я говорить: “Корову доять через рот”. Можливо саме пряме розуміння цієї фрази дає змогу європейським колегам отримувати десятитисячні надої?