“ДЕМІ-МІКС” — КОРМОЗМІШУВАЧ,
ЩО ЗРОБИТЬ МОЛОЧНУ ГАЛУЗЬ РЕНТАБЕЛЬНОЮ.

 

 

Уже давно в діловому колі крутилися думки, як зробити кормозмішувальну техніку більш доступною для сільськогосподарських підприємств. Адже вона вся закуповувалася із-за кордону, де в ціну входила високооплачувана європейська праця, розмитнення, перевезення, накрутки імпортних та українських фірм за налагодження кормозмішувача, та метал, що в основному закуповується для виробництва в Україні, бо в Європі метал не добувають. За це все доводилося платити саме українському виробникові молока, хоч сама по собі конструкція кормозмішувача досить проста. Навіть із Міністерства аграрної політики виділили майже два мільйона гривень на розробку українського кормозмішувача, але ці гроші “привласнила” одна з українських фірм, а кормозмішувач, як був недосяжним для сільськогосподарських виробників, так і залишився.
За словами вчених, кормозмішувальна техніка, а саме, застосування кормозмішувача та змішаного раціону годівлі, впливає на рентабельність молока десь на 25%, тобто на 20% вищі надої молока і приріст худоби, при цьому економія корму ? до 30%. Також потрібно враховувати і економію людської праці, де на деяких підприємствах цей показник може досягати до 50%. Якщо переймати досвід європейських фермерів, де отримують великі надої, то там кожна ферма має кормозмішувач. Така техніка повинна бути і на всіх українських фермах, бо саме кормозмішувач є одним із факторів більшої рентабельності молока.
Якщо розглянути будову і компоненти кормозмішувача, то він нічого складного у виготовленні не представляє і може бути зібраний і в Україні. Давайте розглянемо компоненти, з яких складається кормозмішувач і їх виробників.
Редуктор — це серце кормозмішувача. Саме він визначає життєдіяльність кормозмішувача, його роботу, можливість агрегатування з доступними по потужності тракторами, плавність роздавання, швидкість змішування. Існує три великих і потужних виробника редукторів для кормозмішувальної техніки. Перший — це “Комер індустрі”. Ця фірма постачає редуктори для виробників німецької фірми “Сілокінг”, французької “Кун”, частково німецької “Штраутман”. “Комер Індустрі” має чотири заводи по всьому світі, і повністю покриває своєю сіткою-розміщенням всіх світових виробників, починаючи з США і закінчуючи Китаєм. Редуктори цієї фірми дорожчі від інших виробників, тому що ці редуктори мають верхній закритий підшипник, що дозволяє його не змащувати і не мати контакту з навколишнім середовищем. Редуктори цієї фірми мають популярність і вони завжди є у виробників на складі.
Другий виробник редукторів — це “Регіна Редукторі”. Ця фірма також являється італійською, як і попередня. Головними замовниками продукції є голландська фірма “Тріолет”, німецька “БФЛ”. Переваги цієї фірми в тому, що редуктори технічно дешевші, але для виготовлення цих редукторів потрібно чекати більше трьох місяців, бо всі вони робляться під замовлення. Ця фірма навіть має дилерів в Україні.
Третім виробником є також італійська фірма “Бревіні”, яка постачає редуктори для німецької фірми “Штраутман”. Ці редуктори мають трішки незвичайну будову, бо саме на редукторі мають деякі моделі два виходи для карданного валу, що дає змогу переставляти карданний вал в залежності від потужності трактора.
Само собою зрозуміло, що виробники кормозмішувачів змінюють з часом постачальника редукторів в залежності від ринкових умов та можливості заводу-виробника вчасно поставити замовлену продукцію.
Цікаво те, що більшість фірм-виробників виробляють редуктори, як для горизонтальних, так і для вертикальних кормозмішувачів, хоча будова редукторів у горизонтального досить відрізняється від вертикального кормозмішувача.
Другим важливим фактором у кормозмішувачі є його можливість зважувати корм. Для цього застосовують зважувальну систему. На Україні зустрічаються кормозмішувачі в основному також з чотирма виробниками зважувальної системи: це італійська “Динаміка Генерале” і “ПТМ”, німецька “Моба” і американська фірма “Дігі-Стар”. “Дінаміка Генерале” продає свою продукцію для німецьких фірм “Сілокінг” та “Хіммель”, італійської “Шторті” польським виробникам. Вона має представника в Україні. На “Куні” та “Штраутмані” ставлять зважувальну систему від італійської фірми “ПТМ”. “Тріоліет” використовує зважувальну систему американських виробників. “Моба” постачає виробникам німецького “БФЛ”.
Важливою ознакою зважувальної системи повинна бути її надійність, тому що, якщо виходить з ладу зважувальна система, то цьому виною є в більшості недосконалість конструкції. Наприклад, для наших доріг, де як таких доріг немає, потрібен досить великий запас міцності і рівномірне розповсюдження ваги на вимірювальні стержні-датчики. Тому запас міцності на датчиках повинен бути десь у 2,5 рази вищий, ніж потрібно.
У світі існує десь 40 марок кормозмішувачів, але всі вони закуповують деталі для виробництва у 4-5 виробників редукторів і 4-5 виробників зважувальної системи, і тільки маркетинг і технічні особливості роблять один кормозмішувач несхожий на інший.
Третім аргументом є шассі. Виробники кормозмішувачів у світі шассі також закуповують, але по своїй будові воно досить просте і тому як таким важливим аргументом у виробництві кормозмішувачів не являється. Шасі можна ставити і українського виробника, але тільки для кормозмішувачів до 7 кубів, де не потрібні гальмівні колодки. Для вищих об’ємів потрібне спеціальне замовлення, що в свою чергу не конкурує по ціні з іншими закордонними виробниками. В основному виробники шассі ? німецька фірма “БПВ” і “ФАД”, італійська “АГМ”, турецька “Юсал” або навіть китайські виробники. Все це залежить від ринкових умов та запропонованих цін на них.
“Всі інші компоненти — це деталі з листового і трубного металу, і досить легко їх можна зробити в Україні” — саме це зрозумів директор фірми “Сілокінг-Україна” і розпочав працювати над тим, щоб організувати збірку кормозмішувачів в Україні, вибравши з вище перечислених зарубіжних фірм найкращих постачальників.
Сама по собі фірма “Сілокінг-Україна”, що займається продажею кормозмішувачів, носить німецьке коріння. Колись вона створювалася як німецьке представництво в Україні від одного з передових виробників кормозмішувачів у світі — німецької фірми “Сілокінг”. Але коли прийшла фінансова криза і ціни на євро піднялися майже у два рази, а в свою чергу і ціни на кормозмішувачі, то саме тоді виникла ідея закуповувати основні вузли для кормозмішувача у світових виробників та встановлювати їх уже на бункер і раму, що виготовлені в Україні. Саме так народилася торгова марка кормозмішувачів “ДЕМІ-МІКС”.
В основу виробництва “ДЕМІ-МІКСа” були взяті редуктор від “Комера”, що ставиться також на німецькі кормозмішувачі “Сілокінг”, зважувальна система від “ПТМ”, що ставиться на відому в Україні французьку марку “Кун”, і шасі трьох різних виробників: з Німеччини, Туреччини і України, в залежності від об’єму бункера. Цей проект поєднав в собі співпрацю чотирьох українських і трьох закордонних заводів. 50% собівартості кормозмішувача припадає саме на імпортні запчастини, що гарантує якість та довговічність експлуатації кормозмішувача. Основним критерієм вибору постачальника серед українських заводів була умова — гарна якість, якість європейського рівня, що в свою чергу досягається, маючи контроль з фірми-замовника. Кормозмішувач “ДЕМІ-МІКС” майже на 40% дешевший від імпортного аналога, а це при 12 кубовому економія, що прирівнюється до виробництва майже 60 тон молока і майже до 60% економії на запчастинах. В свою чергу таку техніку зможе дозволити кожне сільськогосподарське підприємство молочного напрямку.
“Коли ми купили кормозмішувач через фірму “Сілокінг-Україна”, то отримали, по-перше, не тільки кормозмішувач, але і безкоштовні консультації по його застосуванню, бо ця техніка була нова для нас. Саме завдяки Демидовському Дмитру, директорові цієї фірми, наші надої молока збільшилися” — говорить Мосійчук Петро, ТОВ “Хлібороб” з Рівненської області.
“Ми цю техніку знаємо уже давно, бо кожного дня нею користуємося. Хоча кормозмішувач ми і купували через дилерів, але звертаємося завжди до фірми “Сілокінг-Україна”, як по запчастини так і по питаннях сервісу. В цьому році восени будемо купувати на нашу ферму ще одного кормозмішувача, то ми неодмінно купимо тільки через фірму “Сілокінг-Україна” уже оновленого “ДЕМІ-МІКСа”, бо я знаю, що з цією фірмою можна працювати, і наше підприємство в цьому переконалося” — говорить бригадир Станіслав, ТОВ “Торговий дім “Долинське”, Херсонська область.
“Маючи вже досвід роботи з кормозмішувачами як з європейськими фірмами та знаючи і українські умови експлуатації, ми постараємося зробити кормозмішувач для кожної ферми, для кожного клієнта” — говорить директор фірми “Сілокінг-Україна”, Демидовський Дмитро. “Наша фірма може запропонувати своїм клієнтам досить велику систему вибору, саме того кормозмішувача, який потрібен клієнтові, можливі всі варіанти технічного оснащення, зміна висоти і ширини кормозмішувача, а також ми запропонуємо можливості, як зробити кормозмішувальну техніку ще більш доступнішою. Наш підхід до замовника — це індивідуальний кормозмішувач для кожної ферми. Також, так як в основу виробництва “ДЕМІ-МІКСа” ми взяли всі найкращі компоненти, то ми своїм клієнтам пропонуємо також програму “но-травер”, а саме можливість обміну старого кормозмішувача з доплатою на новий”.
Кормозмішувач “ДЕМІ-МІКС” — це спільний проект європейських і українських виробників, який зробить молочну галузь більш рентабельною.

 

Демидовський Дмитро, ТОВ “Сілокінг-Україна”